Ut ur mörkret. En bok om depressioner

Jag bestämde mig för att skriva Ut ur mörkret efter att själv ha genomgått en depression. När jag hade tagit mig ur den, slogs jag av hur dåligt det var beställt med modern och tillförlitlig information om denna stora folksjukdom.

För att kunna skriva boken gjorde jag en omfattande research. Jag läste in massor av litteratur och intervjuade mängder av forskare och behandlare, men också många människor som själva brottats med sjukdomen. Bland de senare finns intervjuer med ett antal kända personer, som för att bryta tystanden och fördomarna ställer upp och berättar om sina egna erfarenheter av depressioner; bland dem författarna Lars Forssell och Kerstin Thorvall, biskopen Ingmar Ström, ministern och landshövdingen Britt Mogård och “radiodoktorn” Peter Paul Heinemann.

“Jag har kallat boken Ut ur mörkret för att den titeln har en dubbel betydelse som jag gillar”, skriver jag i inledningen, och fortsätter: “Dels syftar den på det alldeles privata mörker som varje depression utgör.

Men jag syftar också på det mörker av tystnad, okunnighet och fördomar som länge vilat över depressionerna, och som till stor del gör det fortfarande. Detta mörker är på alla sätt obefogat. Depressioner är en av våra vanligaste folksjukdomar. De orsakar stora lidanden och ekonomiska förluster, och kan till och med leda till döden (mer än hälften av alla självmord beror på depressioner). Samtidigt finns det få andra områden där forskningen går framåt så snabbt: det finns redan effektiva behandlingsmetoder, och snart kommer de att vara ännu bättre.

Mörkret och tystnaden hindrar de nya kunskaperna från att nå ut, och hindrar på så sätt människor från att söka och få hjälp. Just detta, att så många av dem som drabbas inte söker eller inte får hjälp, är en av de saker som skiljer depressioner från de flesta andra stora folksjukdomarna.”

“Den bästa nutida svenska boken om depression.” Marie Åsberg, professor i psykiatri vid Karolinska Institutet.

“Det här är en bok för alla med något intresse för depressioner: de som drabbats, vänner, personal inom psykiatrisk vård och annan sjukvårdspersonal, arbetsgivare och politiker – eller helt enkelt medmänniskor. Miki Agerberg vill rädda liv. Jag är övertygad om att han kommer att lyckas.” Ur förordet av Hans Ågren, professor i psykiatri vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Utgiven av Norstedts 1998, Pan storpocket 2001.
Översatt till danska, Fremad 1999.

Tyvärr är Ut ur mörkret för närvarande slutsåld. Låna den på bibliotek – eller skriv till Norstedts och kräv en ny pocketutgåva!

Vad tyckte kritikerna?