Om mig

Pressbilder på mig hittar du här på Bilder.

Jag är född 1949 i Uppsala. Efter studier vid Stockholms universitet (sociologi, pedagogik, praktisk filosofi) och vid Journalisthögskolan (1970-1972) har jag arbetat som journalist. Bland annat 15 år på Ny Teknik som specialreporter, reportagechef och utlandskorrespondent. Sedan 1993 är jag frilans.

I början av 1980-talet blev jag mycket intresserad av utvecklingen i Frankrike, gjorde reportageresor dit och bodde där under några perioder. 1990 fick jag möjlighet att flytta till Paris som korrespondent för Ny Teknik, och fortsatte sedan som frilans med Frankrike som bas att skriva för Ny Teknik och andra svenska tidningar. 2004 flyttade jag tillbaka till Stockholm. Att ha bott och arbetat så länge i ett annat land – där också mina barn växt upp – ser jag som en stor tillgång. Det minskar risken för slentriantänkande, och gör det lättare att se att det mesta inte är så självklart som man kan tro.

Under många år skrev jag mest om teknik och naturvetenskap, bland annat energi- och miljöfrågor. Efter att ha gått igenom en depression slogs jag av bristen på bra och modern information om denna folksjukdom, gjorde en omfattande research och gav 1998 ut boken Ut ur mörkret. En bok om depressioner (Norstedts).

Ut ur mörkret fick ett mycket bra mottagande, och jag har gradvis flyttat tyngdpunkten i mitt arbete till medicin, hälsa och psykologi. Jag har skrivit uppmärksammade böcker om ytterligare några av vår tids stora folksjukdomar: Kidnappad hjärna. En bok om missbruk och beroende (Studentlitteratur 2004), och Ormen i paradiset. Om den globala fetmaepidemin (Prisma 2007). Även de bygger på en omfattande research. Jag föreläser också om de här frågorna, och har tillsammans med olika samarbetspartner belyst dem i teveserier och webbaserade utbildningar.

En stor del av mitt arbete de senaste åren gör jag inom sådana större projekt, där jag kan fördjupa mig ordentligt i ett ämne. Men jag tycker om att varva de stora projekten med snabba artiklar om allt möjligt som verkar intressant och relevant.

Här på webbsajten finns exempel på vad jag har gjort och gör. Även om ämnena har växlat, finns det några genomgående drag:
• Bevakning av ny forskning är ofta grunden. Eftersom forskningen är internationell, måste bevakningen också vara det.
• Jag skriver för en svensk publik, men Sverige påverkas av omvärlden. Därför har jag alltid gjort mycket utlandsreportage och internationella jämförelser.
• Enskilda människor och deras berättelser har alltid fascinerat mig. Utan människor blir det ingen bra historia.

Efter 35 år i yrket blir min nyfikenhet bara större. Världen är full av bra och viktiga historier. Det gäller att hitta dem, och att kunna berätta.

Sedan 2004 bor jag i Stockholm igen. Jag har två vuxna barn, Julia och Jens, och är sambo med Kajsa.

Jag är medlem i Journalistförbundet, Författarförbundet, Författarcentrum, Publicistklubben, Sällskapet Svenska Medicinjournalister och Svenska föreningen för Vetenskapsjournalistik. Samt hedersmedlem i Svensk förening för Beroendemedicin.