Ut ur mörkret – ny uppdaterad upplaga

“Ut ur mörkret är en av de bästa böcker som skrivits om depressionssjukdomen.” Det skriver Marie Åsberg, professor emeritus i psykiatri vid Karolinska Institutet och internationellt respekterad depressionsforskare, i sitt förord till den nya upplagan, som utkommer i dagarna. Jag är mycket stolt över hennes omdöme - och över att boken nu finns tillgänglig igen.

Den första upplagan av Ut ur mörkret. En bok om depressioner utkom 1998 på Norstedts förlag. Jag hade själv gått igenom en djup depression i början av nittiotalet, och slagits av hur stor brist det var på bra information, och hur svårt det var att få hjälp. Här behövdes en ny bok om depressioner, och det var min uppgift att skriva den.

När Ut ur mörkret kom ut blev den mycket uppmärksammad och fick ett bra mottagande. Några år senare kom den som storpocket, och den är även översatt till danska. Men sedan tre-fyra år har den varit slutsåld i bokhandeln. Samtidigt märker jag att boken fortfarande är efterfrågad. Därför blev jag glad när min förläggare på Studentlitteratur frågade om jag var intresserad av en ny upplaga.

Jag började göra research till boken i mitten av nittiotalet, alltså för cirka femton år sedan. Helt klart måste en ny upplaga uppdateras på något sätt - men hur? Boken bygger mycket på intervjuer och reportage, så det gick knappast att gå in och ändra i varje kapitel. Istället valde jag att göra ett långt, nyskrivet inledningskapitel, Tidslinjer, där jag går igenom vad som har hänt inom olika delar av depressionsområdet de senaste femton åren: läkemedel, psykoterapi, hjärnforskning, attityder, media och så vidare. Femton år är inte så lång tid, men det är en hel del som har hänt. Mycket är positivt, men inte allt.

Den nya upplagan av Ut ur mörkret är utgiven av Studentlitteratur. Du kan köpa den i en nätbokhandel, till exempel Adlibris eller Bokus, eller i din vanliga bokhandel.