Personligt med paret Dukakis

En onsdag i april hade jag nöjet att, tillsammans med författaren Åsa Moberg, leda ett samtal med Kitty och Michael Dukakis i ABF-huset i Stockholm. Ni kanske minns att Michael Dukakis var demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet för tjugo år sedan mot George Bush den äldre (”hade jag vunnit då hade världen sluppit höra talas om Bush den yngre”, säger han idag).

Men nu i Stockholm är det Kitty Dukakis som står i centrum. I boken Shock (2006) har hon öppet och självutlämnande berättat om sina svåra depressioner, och hur hon till slut fick hjälp av det hon hade sett som en sista utväg: elbehandling, även kallad ect. Sedan dess arbetar hon för att sprida kunskap om denna misskända behandling, som för många faktiskt är den snabbaste och mest effektiva mot djupa depressioner.

Det blev ett bra samtal som kan hjälpa till att skingra myter och fördomar runt depressioner och elbehandling. Kitty och Michael Dukakis gav också en hoppingivande bild av ett äktenskap som överlevt 45 år och många tuffa påfrestningar – av allt att döma med kärleken i behåll.