Vad nytt inom depressionsområdet?

Vad har hänt inom depressionsområdet de senaste femton åren? Det diskuterar jag med Marie Åsberg, professor emeritus i psykiatri och legendarisk depressionsforskare, vid ett möte i ABF-huset i Stockholm. Torsdagen den 19 januari kl 18.00. Moderator är Arvid Lagercrantz.

Detta med anledning av att min bok “Ut ur mörkret” nu har kommit i en ny, uppdaterad upplaga. Mer information om mötet här. Mötet kommer också att webbsändas, man kan se både direkt och efteråt, här.

Ut ur mörkret – ny uppdaterad upplaga

“Ut ur mörkret är en av de bästa böcker som skrivits om depressionssjukdomen.” Det skriver Marie Åsberg, professor emeritus i psykiatri vid Karolinska Institutet och internationellt respekterad depressionsforskare, i sitt förord till den nya upplagan, som utkommer i dagarna. Jag är mycket stolt över hennes omdöme - och över att boken nu finns tillgänglig igen.

Den första upplagan av Ut ur mörkret. En bok om depressioner utkom 1998 på Norstedts förlag. Jag hade själv gått igenom en djup depression i början av nittiotalet, och slagits av hur stor brist det var på bra information, och hur svårt det var att få hjälp. Här behövdes en ny bok om depressioner, och det var min uppgift att skriva den.

När Ut ur mörkret kom ut blev den mycket uppmärksammad och fick ett bra mottagande. Några år senare kom den som storpocket, och den är även översatt till danska. Men sedan tre-fyra år har den varit slutsåld i bokhandeln. Samtidigt märker jag att boken fortfarande är efterfrågad. Därför blev jag glad när min förläggare på Studentlitteratur frågade om jag var intresserad av en ny upplaga.

Jag började göra research till boken i mitten av nittiotalet, alltså för cirka femton år sedan. Helt klart måste en ny upplaga uppdateras på något sätt - men hur? Boken bygger mycket på intervjuer och reportage, så det gick knappast att gå in och ändra i varje kapitel. Istället valde jag att göra ett långt, nyskrivet inledningskapitel, Tidslinjer, där jag går igenom vad som har hänt inom olika delar av depressionsområdet de senaste femton åren: läkemedel, psykoterapi, hjärnforskning, attityder, media och så vidare. Femton år är inte så lång tid, men det är en hel del som har hänt. Mycket är positivt, men inte allt.

Den nya upplagan av Ut ur mörkret är utgiven av Studentlitteratur. Du kan köpa den i en nätbokhandel, till exempel Adlibris eller Bokus, eller i din vanliga bokhandel.

Ormen i ny utgåva

“Knappast någon som läser Ormen i paradiset tror jag lägger den ifrån sig oberörd”. Det skrev Göran Greider i en berömmande recension i Aftonbladet, när min bok om den globala fetmaepidemin kom ut i januari 2007. Han var inte ensam. Boken fick stor uppmärksamhet och många positiva recensioner. Sedan en tid tillbaka har boken dock varit slut på förlaget. Trots att många är intresserade har den inte gått att köpa.

Nu är detta åtgärdat. Ormen i paradiset. Om den globala fetmaepidemin har kommit i en ny utgåva, och nu på ett nytt förlag. Dejavu har startats på initiativ av Författarförbundet, och ägnar sig just åt återutgivning. Tanken är att böcker som varit slutsålda ska kunna ges ut igen och nå nya läsare. Det verkar gå bra. Under det första året har Dejavu gett ut över 200 titlar, av författare som Åke Ortmark, Lars Gustafsson, Beate Grimsrud och Göran Palm.

Omslaget är nytt, men i övrigt skiljer sig den nya utgåvan av Ormen i paradiset inte från den tidigare. Du kan köpa den i en nätbokhandel, till exempel Bokus, eller beställa den i din vanliga bokhandel.

Ny tidning: Hälsa&Vetenskap

En populärvetenskaplig tidning om medicin och hälsa, riktad till allmänheten. Det är idén bakom Hälsa&Vetenskap, en ny tidning som utkom med sitt första nummer i slutet av oktober 2009. Bakom tidningen står Läkartidningens förlag, och en av tankarna med den nya tidningen är att popularisera en del av det vetenskapliga medicinska material som publiceras i Läkartidningen. Men Hälsa&Vetenskap tar också upp egna ämnen och infallsvinklar.

Eftersom jag själv ingår i redaktionen, är jag helt fel person att recensera första numret. Men att det behövs en tidning om medicin och hälsa som är lättillgänglig, men samtidigt saklig och trovärdig – det är jag övertygad om. Att få vara med och starta en sådan tidning är roligt och stimulerande. I det första numret skriver jag bland annat om depressioner, och går igenom den senaste forskningen om den globala fetmaepidemin.

Hälsa&Vetenskap ska till en början komma ut med fyra nummer per år. Med en upplaga på 35 000 exemplar distribueras tidningen till en början gratis via utvalda vårdcentraler, sjukhus och träningsanläggningar. Man kan också prenumerera, eller köpa den i vissa välsorterade tidningsaffärer.

Modern lärobok i psykiatri

Psykiatri är absolut inte flum, utan ett fascinerande kunskapsområde under snabb utveckling. Det står klart när man bläddrar i den nyutkomna boken Psykiatri (Studentlitteratur 2009), en tegelsten på cirka 750 sidor, som har ambitionen att vara en aktuell lärobok som speglar hela det psykiatriska verksamhetsfältet.

Boken är avsedd att användas i läkarutbildningen, men också i utbildning av psykologer, sjuksköterskor och andra som kan behöva psykiatriska kunskaper. Den kan också fungera som uppslagsbok för andra som är intresserade.

Mer än sextio författare medverkar och skriver om sina respektive specialområden. Själv finns jag också med på ett hörn, eftersom jag tillsammans med professor Marie Åsberg skrivit kapitlet Psykiatrins historia.

Fetmaepidemi i Indien

Tvärtemot vad många tror är fetma och övervikt hastigt ökande folkhälsoproblem i Indien, i takt med snabb ekonomisk utveckling, urbanisering och övergång till mer västerländsk livsstil. Detta är särskilt allvarligt eftersom indier är mer känsliga än européer för fetmans följdsjukdomar, och drabbas tidigare av till exempel diabetes och hjärtinfarkt.

Redan idag är Indien det land i världen som har flest fall av diabetes, och antalet beräknas fördubblas inom 20 år. För Indien innebär detta en dubbel sjukdomsbörda, eftersom sjukdomar kopplade till fattigdom och undernäring samtidigt fortfarande är utbredda.

Alltsedan jag skrev boken Ormen i paradiset, som kom 2007, har jag velat resa till Indien för att undersöka detta närmare. Och nu får jag chansen, tack vare ett stipendium från Publicistklubben. Jag planerar att resa till Indien senare i år för att studera den nya fetmaepidemin och hur man försöker tackla den. Några reportage blir det säkert också.

Länkar mellan arv och miljö

Det finns en stam av möss med en speciell genetisk defekt, som gör att dessa möss blir feta och har gul päls; de löper också stor risk att drabbas av diabetes och cancer. Men om de gula mushonorna får några vanliga kosttillskott under graviditeten, bland annat B-vitamin, föder de ungar som blir helt normala: smala, friska och med brun päls.

Hur kan detta komma sig? Förklaringen är att någonting i kosttillskotten har tystat den muterade genen. Experimentet är ett exempel på epigenetik, ett nytt forskningsområde som vuxit explosionsartat de senaste åren.

De flesta inser väl att både arv och miljö är viktiga, till exempel för utvecklingen av många sjukdomar. Men hur ser samspelet mellan arv och miljö egentligen ut? Detta kan epigenetiken ge helt nya möjligheter att undersöka.

I veckans nummer av Läkartidningen skriver jag om var epigenetiken står idag: om ny forskning, om bakgrunden, och om en märklig studie från Överkalix.

Personligt med paret Dukakis

En onsdag i april hade jag nöjet att, tillsammans med författaren Åsa Moberg, leda ett samtal med Kitty och Michael Dukakis i ABF-huset i Stockholm. Ni kanske minns att Michael Dukakis var demokraternas kandidat i det amerikanska presidentvalet för tjugo år sedan mot George Bush den äldre (”hade jag vunnit då hade världen sluppit höra talas om Bush den yngre”, säger han idag).

Men nu i Stockholm är det Kitty Dukakis som står i centrum. I boken Shock (2006) har hon öppet och självutlämnande berättat om sina svåra depressioner, och hur hon till slut fick hjälp av det hon hade sett som en sista utväg: elbehandling, även kallad ect. Sedan dess arbetar hon för att sprida kunskap om denna misskända behandling, som för många faktiskt är den snabbaste och mest effektiva mot djupa depressioner.

Det blev ett bra samtal som kan hjälpa till att skingra myter och fördomar runt depressioner och elbehandling. Kitty och Michael Dukakis gav också en hoppingivande bild av ett äktenskap som överlevt 45 år och många tuffa påfrestningar – av allt att döma med kärleken i behåll.

Global fetma på forskningssajt

Den populärvetenskapliga webbsajten Forskning.se har öppnat ett nytt tema: Global fetma. Bra för den som känner behov av att reda ut begreppen efter en överdos av motstridiga mediarapporter.

Jag medverkar med två artiklar där jag tar upp några trådar från min bok Ormen i paradiset. Om den globala fetmaepidemin. I Tonga – näst fetast i världen diskuterar jag varför det lilla öriket i Söderhavet är så hårt drabbat av fetmaepidemin. I den andra artikeln söker jag svaret på frågan: Varför är amerikaner fetare än fransmän?

Forskning.se är en populärvetenskaplig webbsajt med ambitionen att ge saklig, forskningsbaserad information om olika samtidsfrågor. Andra teman på sajten är bland annat klimatfrågan, hjärnan och Östersjön. Bakom Forskning.se står Vetenskapsrådet och en rad andra tunga svenska forskningsorganisationer.